duminică, 3 februarie 2013

EROUL AVIATOR TUDOR GRECEANU



Tic – tac, tic – tac, tic – tac...În mâinile lui Tudor Greceanu, ceasul măsoară cu fidelitate timpul. Trecerea secundelor, minutelor, orelor, zilelor, anilor...vieții!
O viață de la mărire la decădere, de la onoare la umilință, o viață despre care avem datoria morală să vorbim: viața pilotului Tudor Greceanu, unul din așii aviației militare române. Pilotul ale cărui fapte eroice au fost răsplătite cu onoruri. Pilotul căruia, după 1947, i s-au frânt aripile, fiind târât în temnițele comuniste. Pilotul care pentru libertate a ales să-și asume riscul de a fi împușcat. Pilotul a cărui existență trebuie să fie un exemplu de demnitate pentru fiecare dintre noi.
Tudor Greceanu, descendent al familiei boierilor moldoveni Ghica, a absolvit Școala de piloți de vânătoare în anul 1940, fiind singurul pilor din promoția lui ce deținea un număr de 7 brevete de zbor: pilot de vânătoare, instructor de zbor, pilot de înaltă  acrobație,  pilot de  avioane  bimotor,  pilot de zbor de noapte, pilot de zbor fără vizibilitate și pilot de război. A fost decorat cu Ordinul “Mihai Viteazul”, “Coroana României” cu Rozetă, “Virtutea Aeronautică” în grad de ofițer cu cununa de frunze de stejar,  “Virutea Aeronautică” în grad de cavaler, clasa “Crucea de Aur” cu 2 barete, precum  și “Steaua României”, “Medalia de Aur”, “Medalia  pentru  Campania Antibolsevica” și un număr important de insigne, precum cea de pilot  român,  pilot încercător de avioane, pilot american, etc. În 5 ani,  ca  pilot de vânătoare,  a acumulat 6000 de ore de zbor cu avioane de vânătoare și a efectuat 800 misiuni de luptă în teritoriul inamic. Niciun însoțitor de bord sau copilot  nu au murit în misiunile pe care le-a executat. Niciun avion însoțit și protejat nu a fost doborât.  Tudor Greceanu a participat la luptele aeriene pe frontul de Est, reușind să scoată din încercuirea de la Stalingad Flotila de Vânătoare 1. A luat parte și la luptele de pe frontul de Vest, până în Cehoslovacia. A părăsit Armata în  septembrie 1947,  refuzând să servească regimul instalat  în România.
La data de 4 aprilie 1949 a  fost arestat și dus la Ministerul de Intene. Era acuzat de legături cu organizația anticomunistă “Graiul Sângelui” condusă de Ion Vulcănescu. A trecut prin tortură, suportând bătăi zilnice. I s-au strâns degetele în tocul ușii, a fost bătut cu o vergea de oțel la tălpi, a fost pus să alerge în jurul camerei timp de 24 de ore...În 3 zile a dat 60 de declarații...După 2 luni imposibile, a fost condamnat la 10 ani temniță grea pentru “crima de uneltire împotriva orânduirii sociale”, ajungând în celebra închisoare de la Aiud.
Plănuind să ajungă la grupurile de rezistență armată din munți, Tudor Greceanu a evadat din închisoare în anul 1952, împreună cu Valeriu Sirianu și Gheorghe Spulbatu. A sărit gardul înalt de cinci metri jumătate și și-a rupt un picior. A fost prins, bătut, legat de un scaun și ținut timp de 48 de ore cu picioarele în gheață. Cei doi colegi au fost executați. El a primit pedeapsa de muncă silnică pe viață. A fost eliberat din închisoare în 1964, odată cu amnistia generală. Datorită gravelor probleme generate de suferințele acumulate în închisoare, după o lungă suferință  i-au fost amputate ambele picioare.
Tudor Greceanu ne-a părăsit în anul 1994, nu înainte de a ne lăsa mărturia curtemurătoare a destinului său tragic.
Eroul Tudor  Greceanu, aviatorul cu 20.000 de zboruri la activ, 27 de avioane inamice  doborâte  și fapte de arme pentru care a fost răsplătit cu un număr impesionant de ordine și medalii, a plecat să se odihnească lângă ceilalți eroi ai neamului, lăsându-ne în memorie imaginea  unui om de caracter, dârz și neînduplecat, neînfrânt în toate bătăliile pe care le-a purtat! 
Tic – tac, tic – tac, tic – tac...În mâinile noastre, ceasul măsoară cu fidelitate timpul. Trecerea secundelor, minutelor, orelor, zilelor, anilor...vieții! 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu