luni, 23 decembrie 2013

AFACEREA HODORKOVSKI – SAH ȘI MAT, MARCA PUTIN!



Grațierea bruscă a lui Mihail Hodorkovski de către puternicul lider de la Kremlin a luat prin surprindere opinia publică. În culise, evenimentul a fost negociat și pregătit într-un mod ce reflectă direct inplicarea serviciilor de securitate.
Dincolo de emoția provocată de eveniment, rămân faptele:
De la încheierea celui de-al doilea război mondial și până în prezent, evoluția Europei a depins de cei doi mari actori: Rusia și Germania, via SUA etc.
Vladimir Putin are un trecut inpresionant ca ofițer KGB, pe teritoriul Germaniei de Est.
Principalul negociator al eliberării lui Hodorkovski, Hans-Dietrich Genscher își leagă destinul politic de perioada importantă a căderii blocului comunist și reunificarea Germaniei.
Subiectul dependenței de resursele rusești a fost mereu jenant pentru Germania. Ambițiile politice și puterea economică avute de Hodorkovski se constituiau într-o mare oportunitate pentru Germania.
Considerat unul dintre cei mai influenți oameni din Rusia, Mihail Hodorkovski a fost arestat în 2003 și condamnat, în 2005, la opt ani de închisoare pentru escrocherie și fraudă fiscală. Pedeapsa a fost majorată la 14 ani de inchisoare, într-un al doilea proces, în 2010, pentru "furt de petrol și spălare de bani" în valoare de 23 de miliarde de dolari.
Putin a supralicitat, considerând că o grațiere a lui Hodorkovski este posibilă dacă magnatul își asumă vinovăția. Liderul de la Kremlin a obținut exact ce urmărea: angajamentul că Hodorkovski nu mai este interesat de afaceri și politică. Nu a pierdut prea mult: Hodorkovski, în vârstă de 50 de ani, ar fi trebuit să fie eliberat, în condiții normale, în luna august a anului 2014.
Vladimir Putin a avut grijă să pună presiune pe negociatorii germani: parchetul rus a anunțat recent că omul de afaceri este anchetat și în alte dosare.
De cealaltă parte, administrația de la Berlin a punctat la capitolul imagine, dovedind opiniei publice că este preocupată de principiile democratice ce vizează drepturile omului. Poate că, prin toată această operațiune, a reușit și recuperarea unui om important pentru Berlin, cine știe?! Nu întâmplător, conferința de presă a lui Hodorkovski a fost organizată la Muzeul Zidului Berlinului, un loc încărcat de simbolistică.
În toată afacerea asta, am sentimentul că asistăm la un șah-mat, marca Putin!
Nu știu care este miza acestui joc mare, dar știu că ea este!
În rest, nu luați aceste rânduri ca pe niște judecăți de valoare!
Mi-am dat și eu cu părerea, așa, în timpul liber!
E la modă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu