marți, 27 mai 2014

POVEȘTI CU JANDARMI, UNII SCRIITORI ... AȘA, ÎN GENERAL!



Am apreciat mereu bunii profesioniști, indiferent de domeniul de activitate. Jandarmeria Română este o structură cu oameni deosebiți, ce a reușit să-și câștige aprecierea cetățenilor. În general...
În cazul nostru particular, lucrurile sunt mult nuanțate.
Nu am reușit niciodată să pricep ambiția bolnăvicioasă a unor personaje purtătoare de uniformă albastru-jandarm, de a poza în fini intelectuali, dotați de stat cu pulan și de Dumnezeu cu talent de ... scriitori!
Portretul unui astfel de personaj nu este complicat: absolvent al promoției celor 66 din anul de grație 1980 ( Școala de Ofițeri a M.I.), omul nostru a „servit” cu profesionalism! Numai că, într-o zi, tot gândindu-se el cum să atragă atenția, cum să demonstreze că are vocație, cum să facă să se apropie mai repede de gradul visat de mulți ani ( acela de general), a fost lovit de o idee măreață: să-și pună numele pe o carte, cum alta nu s-a mai făcut în zona în care bravul ofițer era șef! Să-și pună numele pe undeva, pe acea carte, căci de scris...cu stiloul s-a dovedit mult mai complicat decât cu pulanul!
Planul fiind realizat, bravul ofițer a apelat la cine trebuia. Respectiva persoană, din prietenie, a scris cartea, a pus și numele bravului pe ea, numai că a mai făcut ceva: a înregistrat respectiva carte ca proprietate a Jandarmeriei, cu ISBN necomercial. În traducere, a luat măsurile necesare pentru a evita situația în care cineva s-ar fi gândit să-și treacă în proprietate respectiva lucrare și să scoată oarece profit!
Minunea nu a întârziat să se producă și, la scurt timp, bravul a fost avansat general de brigadă! Într-o discuție personală cu ofițerul de protecție din acea vreme, persoana care a făcut cartea a primit următoarea replică: “Știți, steaua de pe umărul drept mi se datorează, cea de pe umărul stâng vi se datorează!” Persoana respectivă nu a înțeles prea bine la ce s-a referit respectivul ofițer, dar nici nu a insistat să afle amănunte. Eu zis că, dacă lucrurile așa stau, bravul general cu penibile pretenții de scriitor ar trebui să înpartă solda aia de grad oamenilor acelora din poveste...
Cât despre urmare, căci povestea are și așa ceva, în cel mai scurt timp!
Vorba aceea: ușor cu...pulanul pe scări!
Am onoarea să vă salut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu